• Lorem ipsum

Waarom is de islam gekomen na de openbaring van de Thora en de Bijbel?

7 Apr 2025
door Ayyub

Inleiding:
De islam wordt vaak gezien als een nieuwe religie, maar volgens de islamitische leer is de islam de voltooiing van een lange keten van openbaringen die begon bij de profeet Adam en eindigde bij de profeet Muhammad (vrede zij met hem). De Thora, de Bijbel en de Koran maken volgens de islam deel uit van één goddelijke boodschap – met de Koran als het laatste en voltooide Boek.

Eenheid van de goddelijke boodschap
In de islam is er geen sprake van een breuk tussen eerdere profeten en de profeet Muhammad (vrede zij met hem). Allah heeft in verschillende tijden en plaatsen profeten gestuurd naar verschillende volken, met als kernboodschap: aanbid Allah alleen, en leef volgens Zijn richtlijnen.

De Koran zegt (betekenis van de vertaling):
"Voorwaar, Wij hebben u geopenbaard zoals Wij Noach en de profeten na hem openbaarden…"
(Soerat an-Nisaa, 4:163)

Hieruit blijkt dat de boodschap van de islam geworteld is in dezelfde goddelijke bron als eerdere openbaringen, zoals de Thora aan Mozes (Moesa) en het Evangelie aan Jezus (Isa).

Waarom een nieuwe openbaring?
De islam leert dat eerdere geschriften in hun oorspronkelijke vorm geopenbaard zijn, maar in de loop van de tijd zijn veranderd, verkeerd geïnterpreteerd of gedeeltelijk verloren gegaan. De Koran wordt gezien als de definitieve openbaring die niet alleen de boodschap van eerdere profeten bevestigt, maar deze ook corrigeert waar nodig en aanvult tot een universeel, tijdloos geheel.

De Koran zelf zegt (betekenis):
"En Wij hebben tot u het Boek met de waarheid neergezonden, ter bevestiging van wat er vóór (deze Koran) aan Boek is, en als een maatstaf daarover."
(Soerat al-Maa’idah, 5:48)

De rol van de profeet Muhammad (vrede zij met hem)
De profeet Muhammad wordt in de islam gezien als de laatste boodschapper in de lijn van profeten die begon met Adam. Hij wordt ook wel "de zegel der profeten" genoemd.

"En Muhammad is niet de vader van een van jullie mannen, maar de Boodschapper van Allah en het zegel der profeten."
(Soerat al-Ahzaab, 33:40)

Zijn zending wordt gezien als universeel – niet alleen voor één volk of tijdperk, maar voor de hele mensheid tot aan de Laatste Dag.

De islam als vervolmaking van het geloof
De Koran biedt niet alleen spirituele leiding, maar ook richtlijnen voor ethiek, samenleving, rechtspraak, en persoonlijke ontwikkeling. Daarmee biedt de islam een complete levensvisie die volgens moslims de eerdere openbaringen vervolmaakt.

Op de dag van ‘Arafah tijdens de afscheidsbedevaart, werd het volgende vers geopenbaard:

"Vandaag heb Ik jullie godsdienst voor jullie vervolmaakt, Mijn gunst aan jullie voltooid en voor jullie de islam als godsdienst gekozen."
(Soerat al-Maa’idah, 5:3)

Respect voor eerdere profeten
Een belangrijk principe in de islam is het erkennen en respecteren van alle eerdere profeten. Moslims geloven in profeten zoals Noach, Abraham, Mozes en Jezus (vrede zij met hen allen) zonder onderscheid te maken in hun profetische status.

"De Boodschapper gelooft in wat aan hem is neergezonden van zijn Heer, evenals de gelovigen. Allen geloven in Allah, Zijn engelen, Zijn boeken en Zijn boodschappers. Wij maken geen onderscheid tussen Zijn boodschappers."
(Soerat al-Baqarah, 2:285)

Tot slot
De komst van de islam betekent geen afwijzing van de Thora of de Bijbel, maar juist een bevestiging van hun kernboodschap. De islam presenteert zich als de laatste fase van een goddelijke boodschap die begon bij de eerste mens en eindigde bij de laatste profeet.

Moge Allah ons inzicht geven in Zijn openbaringen, ons verbinden met de oorspronkelijke boodschap van Tawhied (éénheid van God), en ons standvastig houden op het pad van waarheid.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »